paw
Dog show - Tosa Inu

In zilele noastre creste permanent necesitatea asigurarii unei sigurante personale sporite, ceea ce pune din nou în prim plan câinii puternici, de talie mare, care pot realiza paza personala a stapânului si a bunurilor acestuia. Cu totii dorim sa simtim alaturi un câine credincios, care prin simturi de o acuitate mult superioara omului, prin putere, tenacitate, perseverenta si agilitate ne este un tovaras permanent si devotat.

 

Observând cu atentie descedentii contemporani ai Molosserilor de odinioara, vom constata, cu regret, ca nu regasim în toata splendoarea lor trasaturile de caracter, spiritul si flacara faimosilor stramosi. Descendentii actuali ai Molosserilor, datorita selectiei orientata aproape exclusiv pe criterii de aspect exterior, au devenit greoi, matahale fara vlaga, lenti si cu durata redusa de viata. Analizând trasaturile de caracter ale raselor de talie mare, vom gasi totusi o rasa aparte, care, în contradictie cu aspectul si marimea sa, da dovada de agilitate deosebita, explicatia fiind faptul, ca în tara sa natala este si astazi selectata aproape numai pe criterii practice.

 

În JAPONIA luptele între câini au o straveche traditie, nefiind interzise nici în zilele noastre, contribuind la aparitia rasei cunoscute sub numele de TOSA INU.

Poporul, care a dat lumii cele mai multe sporturi combatante, si-a format si câinii în acest spirit, TOSA INU devenind un adevarat SAMURAI CANIN.

 

TOSA INU este o rasa putin cunoscuta în afara tarii sale natale, ba mai mult, nici în Japonia nu este prea raspândita. În trecut, numai nobilimea putea sa-si permita tinerea unui câine de talie mare.

Daca nu v-ati întâlnit niciodata cu aceasta rasa, rugam sa va închipuiti un MASTIFF, reduceti imaginar marimea sa cu 30%, apoi luati acest câine de 50-60 kg si debarasati-l de toate trasaturile negative (lipsa de vlaga, leneveala), caractere care deosebesc epigonii zilelor noastre de stramosii lor minunati, excelentii luptarori ai antichitatii si a evului mediu, gladiatorii arenelor cu lei si ursi. Ati reusit aceasta operatie virtuala ? Daca da, aveti în fata un câine de talie mare, robust dar totusi atletic, foarte puternic, dar nu un "golem" lenes. Aveti în fata de fapt un TOSA INU.

 

Desi rasa nu prea este cunoscuta, cei care doresc un "câine adevarat" sunt norocosi, fiindca TOSA si-a pastrat temperamentul, curajul, psihicul echilibrat si invincibilitatea. Rasa este actualmente "în ceea mai excelenta forma", ceea ce este o premiza buna pentru popularizarea sa.

 

Istoricul rasei este foarte interesant, fiind vorba de încrucisari cu scop bine determinat. Japonezii au o traditie milenara în folosirea la lupte a câinilor. Pâna în anii 1850 câinele traditional de lupta a fost rasa KOCSI, rasa straveche japoneza. Rasa originala a suferit modificari esentiale, prin încrucisarea cu rase occidentale, devenita posibila în urma deschiderii fortate a granitelor imperiului japonez în anul 1854.

Linkuri